Assalammualaikum..
Dah janji ngan Mr.President, pagi tadi cakap kat die hari ni nak cerita pasal KARIPAP jer..
Tadi pagi2 da tunjuk kat Niyaz+Babah, lepas tu tunjukkan umi pulak.. lepas tu dalam kerete cit cat lagi pasal karipap.. sampai opis bagitau member pulak..lepastu upload kat IG ngan FB.. skang cite kat blog.. jap lagi nak masuk wassap group pulak.. yes!! ai is teruja like that.. hahahahah.. sebabnya ni pestime buat ok.. menjadi garing, rapuh, sedap pulak tu.. kekekkeke.. jadi mari la war-warkan kar dunia yang aku da pandai buat karipap.. !! yeay!!..
Rupa tak mencerminkan rasa.. kikiki... Mensebab Niyaz la die suka makan karipap.. kadang2 inti die yang jual2 tu pedas.. nak korek inti die tak bagi.. marah2 kalo dah pegang tu, memang die tak bagi orang amik dah.. mengamuk2.. yang atas 3 keping tu die punya.. inti kentang rebus jer.. rebus ngan garam sket.. yang bawah tu inti sardin..
Sempat la buat 7 biji ni jer.. Asalnya nak buat malam, cadang nak buat inti dulu sebab doh die sekejap jer..tapi tertido pulak masa tidokan Niyaz.. tadi terbangun kol 4pg pastu tengok Mr.President pon tak tido.. die buat kerja die.. Kendian die jaki2.."kata nak buat karipapppppppp"... ok la, hilang ngantuk terus bangun buat karipap..
Memula rebus kentang dulu.. Rebus ngan garam.. Bila da lembut, tapis bagi kering air die.. Asingkan inti untuk Niyaz..
Lepas tu panaskan minyak, tumis cili kisar sampai pecah minyak, masukkan sardin.. agak2 da kering masukkan kentang.. gaul sampai betul2 kering.. Aku guna sardin left over jer.. sebab nak cepat.. Ini pon berenti iklan setengah jam, bangun pulak da Niyaz tu.. haishh.. ngulit die kejap.. naseb kejap jer.. Bila solat subuh, cecepat doa supaya sempat buat karipap.. hahhaa.. gelojoh..
Lepas tu gentel la.. boleh pulak aku lupa nak terap bulat2 bagi sama size.. tu yang jadi memula kecik lepastu makin lama makin besar.. hahahah.. takpe.. kat umah ada lagi tak sempat gentel.. balik ni nak sambung buat.. tak sabarnya!!!
Mr.President bukak tudung saji die komen.."ok la ni".. sebab die pantang karipap yang menggerutu tu.. dia kalo boleh nak licin je macam mak die buat.. di selalu la cerita mak kalo buat karipap kulit licinnnnnnnnn jer.. seb baik karipap aku licin jugak.. takde la malu sangat.. kekkee
Cuma tu la tak selari masaknya kan? mungkin kena guna minyak banyak lepas tu goreng tenggelam kan?.. dan kena rajin terbalik2 kan die kan? Masa letak inti sardin tu tengah panas, naseb tak bocor.. Rasa pon ok sedap.. tapi yang dapat kat Mr.President tebal pulak..
Untuk resepi aku share next entri eh..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan