Nuff is not Enuff

Rabu, Mei 14, 2014

Teknik Coklat Transfer


Assalammualaikum..

Ni antara gambar2 kek yg lepas.. Choc Banana Mousse Cake ni semakin mendapat perhatian untuk order.. Kira die nak lawan Walnut Butterscoth aaaar ni.. hehhehe

Ape yg aku nak cerita ni pasal aku da jumpa teknik yang best utk lukis2 image n nampak kemas.. Iaitu guna teknik Chocolate Transfer.. First time aku guna teknik ni.. sebelum ni kalau nak lukis aku cuma bg option nak buttercream atau creamcheese frosting je yg boleh lukis.. selain dr tu tak boleh.. padahaaaaaaaaaaaal teknik coklat ni lagi mudah rupanya dan boleh letak atas mana2 frosting pon..

Teknik lukis pakai creamcheese pun aku suka jugak sbb takde masalah nak adun warna.. tapi buttercream paling leceh sbb nak tunggu kaler naik.. susah nak dapat warna yg cantik.. aritu aku pakai brand Americolor warna merah, itu je yg naik kaler die, *padahal itu jer kaler yg aku ada sbb mahal weh harga pewarna tuh... kaler hijau biru kuning aku bantai star brand, memang tak naik la warna sbb pewarna air + butter kan mmg tak ngam.. kah kah

So lepas ni mmg akan guna coklat transfer dan aku cuma caj Rm5 je setiap image..murah lah kan? aku tak suka nak suggest edible image. satu sbb mahal n ada tambahan kos Rm15-rm20.. kendian aku malas nak tempah sbb die amik masa jugak nak order tu.. Lagi best lukis sbb nampak 'rare'.. kan?? hihihi

Oklah, selamat menjamu mata.. 2 kek je pon! hahah

Choc Banana Mousse Cake, Hello Kitty
Choc Banana Mousse Cake, Anniversary Theme

Tiada ulasan: